Pettson får julbesök

FALKENBERGS TEATER

I SAMARBETE MED MASKROSTEATERN  

TEATERSKOLA/SKÅDESPELARUTBILDNING  


Varje vecka har vi i Falkenbergs Teater barn, ungdomar och vuxna som deltar i teaterskola/skådespelarundervisning. Vi lär ut grunder i skådespeleri, individuell utveckling och fortsättning under 12 lektioner. Här träffar du andra som delar ditt intresse för teater, dans, musik och film. Flera av våra tidigare elever har sökt och kommit in på olika utbildningar inom scenkonst. En del elever är numera skådespelare i samproduktioner med fria gruppen Maskrosteatern.

Måndagar 16.30 6-8 år
Måndagar 16.30 9-11 år
Tisdagar 18.00 Vuxna
Onsdagar 16.15 9-11 år
Onsdagar 17.30 12-14 år
Onsdagar 19.00 Vuxna

Frågor och anmälan skickas till: agnetha.andersson2@falkenberg.se
info@falkenbergsteater.se
Instagram Facebook @falkenbergsteater


VÅRTTERMINEN 2024 start vecka 5 Måndag 29/1

TEATERSKOLA FÖR DOM ALLA YNGSTA FRÅN 6ÅR

Elevgrupper med fokus på teaterlek, övningar och koncentration samt röst tal övningar. 


Måndagar 16.30 6-8 år Elevgrupp med fokus på teaterlek, gruppövningar och koncentration. 

Måndagar 16.30 9-11 år Elevgrupp fokus på lyssna, gruppövningar, röst jobbar med klassisk saga. 

Onsdagar 16.15 10-12 år Elevgrupp jobbar med saga för elevredovisning. 

MARKNADSAFTON TILL ER STAD

Maskrosteatern har nöjet att presentera Mobergs härliga folklustspel “Marknadsafton" 2023-2024.

Regi: Ingemar Carlehed


Hemmansägaren Magni, tänker gifta sig med Teresia i Hultet. Teresia har redan samtyckt och fingerringar ska köpas på marknaden. Men Magnis piga Lovisa har fått helt andra framtidslöften av Magni. Så när hon får kännedom om sveket,så händer det grejer. En stor uppgörelse spinner igång kvällen före färden till marknaden som mynnar ut i dom mest överraskande vändningar...

Denna slitstarka klassiker är faktiskt giltig och mycket roande än i våra dagar. Med sin hjärtlighet och sina skarpt tecknade rollgestalter blir den en mustig skrattspegel för värderingar, som det fortfarande finns all anledning att gissla.


Föreställningen är 1h och 30 minuter inklusive 20 minuters paus. 

Teaterföreningar kan boka Mobergs Marknadsafton via Riksteaterns Scenkonstportal. 


Turnéschema:

Falkenbergs Teater 
Vårgårda Teaterförening 
Falkenbergs Teaterförening 
Falkenbergs Teater 
Hässleholms Teaterförening 
Emmaboda Teaterförening
Falkenbergs Teater 
Sjöbo Teaterförening 

Nybro Teaterförening 

Kungälv Teaterförening 

Hultsfred Teaterförening 

Trollhättan Teaterförening 1/122024:


Riksteaterföreningen Åstorp

Gnosjö scenkonst - en del av Riksteaterföreningen

Olofströms riksteaterförening 

SKÅDESPELARUNDERVISNING SCEN OCH FILM 

"The person you are is a thousand times more interesting than the best actor you could ever hope to be"  Constantin Stanislavski 


Skådespelarutbildning med följande 12 undervisnings tillfällen.Vårt koncept hämtar inspiration dels från den klassiska teaterskolan såväl som New York baserade skådespelarutbildningar samt folklig humortradition Hasse & Tage, Gösta Ekman till Sällskapsresan till nya upcoming filmskapare. Vi fokuserar på träning i skådespeleri-scenisk gestalning, rörelse, röst - praktiska och konstnärliga färdigheter för scen och framför kameran.


Tisdagar 18.00-20.00 Vuxna 

Onsdagar 18.30-19.30 Vuxna 


Start vecka 5 30/1. Frågor och anmälan till @falkenbergsteater info@falkenbergsteater.se


"..SUBKULTURERNA HAR SINA EGNA VÄRDERINGAR, SOM SKAPAR SINA EGNA RIKEN..."- LARS NORÉN 

Utifrån ett flertal readings i sökandet efter pjäsmaterial, återvänder vi till klassiker som Tolstoy, Dostojevskij,Gorkij,Gogol och Tjechov. Därefter läste vi de amerikanska författarna såsom Arthur Miller,Tennessee Williams, Eugene O'Neill och våra Svenska giganter Vilhelm Moberg, August Strindberg och Lars Norén. Lyssna till Lars Norén Louisianas intervju med Lars Norén - Advice to the Young. Tillsammans Skådespelaren och regissören Gun Jönsson hjälpte till att urarbeta teaterns repertoar och vi att undersöka Ingmar Bergmans filmberättelser och författarskap. Detta mynnade ut i ett kulturuppdrag från regionen som halläningar och Sverige kan förkovra sig; i en av landets och en av världens största filmskapare, teateruppsättningarna Gnistregn, Bergmans ansikten, Bergman i fickformat och Ormens ägg i regi av Ingemar Carlehed. Föreställningarna Bergman i fickformat och Ormens ägg är bokningsbara 2024. 

UNGA FALKENBERGS TEATER 

Skådespelare/teaterpjäs/kortfilm/band/dans/Dj från 14 till 20 år. 


Vill du skapa ihop med andra? Ansök till Unga Falkenbergs Teater som undersöker bland annat teater, dans, kortfilmsformatet, teknik, musik och dans. Du kan stå framför eller bakom kameran. Iscensättning av klassisk roman eller scener ur några vår tids mest fantastiska teaterpjäser med interpretationen : vad har unga idag för reflektioner kring vår omvärld, andra människors livsöden, vad går inte att säga eller diskutera i samhället? Svartsjuka, föräldraruppror, hämnd, kärlek, övergivenhet, hat, sjukdom, maktkamp, rädsla, lögn, girighet, tvivel, kamp, besvikelse och upprättelse alla dessa element återfinns i skönlitteraturen, filmen,baletten, konsten. Teatern är full av alla dessa element och mer därtill att hämta inspiration ifrån. För att förstå sig själv och sin framtid finns nycklarna i historien,  hos författarna, musikerna, konstnärerna och skådespelarna. "Du skall alltid tänka: Jag är här på jorden en enda gång! Jag kan aldrig komma hit igen! Ta vara på ditt liv! Akta det väl! Slarva inte bort det! För nu är det din stund på jorden!".Din stund på jorden av Wilhelm Moberg,


Onsdagar Kl 17.15-18.30 13-15 år   (Teater, musik och film)

Torsdagar Kl 18.30 - 19.30 16-20 år (Musik/skådespelare/filmproduktion) 


Intresseanmälan görs via @falkenbergsteater agnetha.andersson2@falkenberg.seNÅGRA AV ORMENS ÄGG 

Ormens ägg är Ingmar Bergmans första film sedan han gått i självvald exil i Tyskland efter att felaktigt ha anklagats för skattebrott i Sverige. Iscensätttning av Ingmar Bergmans filmmanus Ormens ägg (1977) Läs mer och boka gästspel via Riksteaterns scenkonsportal 

                              “We think too much and feel too little.”
                                                                     Charlie Chaplin 

KLUBBKVÄLLAR .... ON HOLD! 


Musik skapar känslor och associationer. Teaterns live/halländska gäst/foajéscen/klubb It´s Friday I´m in love arrangeras en fredag i månaden 20-00 med karaoke standup stream ny musik elektronisk musik.

Teaterns klubb It´s Friday I´m in Love är nu "on hold!" men fortsätter förhoppningsvis med ny musik på foajéscenen i nära framt; om vi får ett uppdaterat litet kommuanlpolitiskt beslut angående servering månne, likt många andra teaterar runt om i landet. Samt får stöd ifrån region halland/Musik Hallandia.

Vi är stolta över denna Halländska livescen som undersöker omvärldens kulturliv möte med landsbygd. 


https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/musik-skapar-universella-kanslor

SKÅDESPELARE SÖKES 

Just nu söker Falkenbergs Teater i samarbete med producent Maskrosteatern skådespelare:

- Tjej 15-20 år till rollen Tanja i uppsättning Eva & Adam "Bästa ovänner" 2024. Tillsatt! 

- En man från 25 år och uppåt sökes till rollkaraktär i familjeteaterföreställning. Tillsatt! 

- En kille/ tjej 6-9 år till huvudrollen katten Findus i kommande Pettson & Findus uppsättningar 2024. 

- En man 30-50 år sökes till uppsättning, baserad på klassisk skräckroman.   

- Tjej från 20 år - till barnteaterproduktion som kommer turnera dagtid i Halland med omnejd. Tillsatt!


Antagning för roller genomföras på Falkenbergs Teater. Ansök @falkenbergsteater info@falkenbergsteater.se agnetha.andersson2@falkenberg.se 


"You have to live spherically - in many directions. Never lose your childish enthusiasm - and things will come your way". 

Federico Fellini 

FODRINGSÄGARE 2025-2026

Fordringsägare [1888] är en naturalistisk tragikomedi som utspelar sig i Stockholms skärgård och ökänd som en av Strindbergs mest aggressiva dramer om förhållandet mellan könen.


”Dina ord gå som knivar i mig, och jag känner att det är någonting som skärs sönder, men jag kan inte hindra det; och det gör gott när det skär, för det är bölder som brista och som aldrig kunde mogna!

– Hon har aldrig älskat mig! – Varför tog hon mig, då?”

På ett badortshotell i Stockholms skärgård utspelar sig ett triangeldrama mellan en kvinna och två män. Den nuvarande maken, konstnären Adolf, vet först inte vem den främmande mannen är som ställer frågor om hans äktenskap med Tekla. Det visar sig vara hustruns före detta man, Gustav, som känner sig förorättad av henne och därför har uppsökt paret för att hämnas. Ex-maken eggar den nuvarande att känna samma hat mot hustrun som han själv i syfte att splittra dem, något som sätter igång en komplex spiral av kärlek, svartsjuka och hämndbegär. 


Regi och konstnärlig utformning Petter Heldt. Läs mer om föreställningen och boka via Scenkonstportalen

NY MUSIK BETYDELSE FÖR HALLAND OCH SVENSK MUSIKEXPORT 

Klubb/livescen i södra Sverige - välkomna till vår halländska gäst/ live/klubbscen som huserar i teaterns foajé. Konstnärskvarteret varbergsvägen 41 industrilokalen Ga: Ätransverken aka Smedjan. Skriv till @falkenbergsteater info@falkenbergsteater.se med rubrik "Halländsk gästscen" för abonennering eller spelning vid teaterns klubb It´s Friday I´m in Love. Kommande klubbspelningar innehåller alltfrån standup, stream, filmvisning, elektronisk musik house, deep house, jazz, blues, indiepop, folk, indierock, ska, alternativrock, synth, goth, krautrock, post punk, punkrock, rock, black metal, psykadelisk metal and so forth! Teatern står i startgroparna och arrangerar på begäran en ny liveklubb för dom allra yngsta banden 14-17 år som vill ta sina första steg ut på en riktig livescen. Slutligen kommer vi på prov anta en alternativ tung rock,punk,industri och (black) metal klubb med konservativ hård musik på begäran med utrymme att utveckala soundet i nya riktningar. 

 Study, find all the good teachers and study with them, get involved in acting to act, not to be famous or for the money. Do plays. It's not worth it if you are just in it for the money. You have to love it.-Philip Seymour Hoffman

REPERTOAR 

2024 kommer ungdomspjäsen Eva & Adam spelas för mellanstadieelever. Enaktarna Moderskärlek av August Strindberg och Älskaren av Harold Pinter kommer också ha premiär. Teaterns klubb It´s Friday I´m in Love är "on hold!" men fortsätter förhoppningsvis med ny musik på foajéscenen en gång i månaden i nära framtid; om vi får ett uppdaterat litet kommuanlpolitiskt beslut angående servering månne, likt många andra teaterar runt om i landet. Det blir också en ny iscensättning av Ingmar Bergmans filmmanus Ormens ägg från 1977 regi Ingemar Carlehed. Det kommer spelas matinéföreställningar Mamma Mu bygger koja kring kosläpp 1 Maj. Under ny sommarturné återvänder busiga katten Findus med sin gubbe Pettson på nya äventyr. Vilhelm Mobergs härliga folklustspel Marknadsafton fortsätter gästspela hos fler teaterföreningar i landet. I höst iscensätts klassisk skräckroman. Joakim Nätterqvist skriver och regisserar ny pjäs om ungdomars psykiska ohälsa. Spelåret 2024-2025 spelas klassisk barnteaterföreställning på förskolor. 


SKÅDESPELARUNDERVISNING

Falkenbergs Teater erbjuder grundläggande  skåderspelarundervisning. I vår elevskola för de allra yngsta från 6 år upp till vuxen.Fortsättning och individuell vidareutveckling inom högre skådespelarkunskaper och erfarenehter erbjuds under workshops under ledning av skådespelare och regissörer från professionella Teater Sverige samt vid rollbesättning i scenproduktioner presenterade av den fria gruppen Maskrosteatern i samarbete med Falkenbergs Teater. Workshops erbjuds i skådespelarkunskaper framför kameran och på scen samt vid rollbesättning och medverkan i kortfilms produktioner. unsplash